top of page

Letelepedés Ausztriában: ezek a feltételek és a szükséges dokumentumok!*

A letelepedés Ausztriában a csodálatos alpesi táj, a kulturális sokszínűség és a gazdasági lehetőségek miatt sokak számára vonzó. Ha Te is köztük vagy, fontos, hogy előre felkészülj mindarra, amivel a kiköltözés járhat.


Cikkünkben bemutatjuk, milyen feltételeknek kell megfelelned ahhoz, hogy hosszabb távon is letelepedhess az országban! Emellett végigvesszük a legszükségesebb dokumentumokat is, melyeket ehhez be kell mutatnod.


Letelepedés Ausztriában: a legfontosabb feltételek


Már az elején fontos különbséget tennünk a letelepedési és a tartózkodási engedély között. A letelepedési engedélyre alapvetően a harmadik országbeli állampolgároknak van szükségük, ha 3 hónapnál hosszabb ideig maradnak Ausztriában vízum nélkül.


Neked mint az EGT (Európai Gazdasági Térség)-ből vagy Svájcból érkező állampolgárnak, ha Ausztriában szeretnél tartósan letelepedni, egy tartózkodási engedélyt kell majd igényelned. Ennek a feltételei az alábbiak:


  • Átfogó fedezetet nyújtó egészségbiztosítás megléte.

  • Stabil és törvényes, rendszeres megélhetési forrás – bizonyítva, hogy nem szorulsz segélyre.

  • Megfelelő nyelvtudás: stabil angol és minimum A2-szintű német nyelvismeret, de bizonyos régiókban akár olasz nyelvtudást is elvárhatnak. Még abszolút kezdő, vagy épp újrakezdő vagy a német nyelvben, de szeretnél magabiztosabban beszélni a kiköltözésig? Kezdő online német tanfolyamunk segítségével már lesz elég önbizalmad megszólalni németül az osztrák nyelvterületen is!

  • Vállalkozói vagy alkalmazotti jogviszony megléte Ausztriában.

  • Ha még tanulsz, akkor ezt állami iskolában vagy jogilag is elismert magániskolában, szakképző intézményben teszed.

  • 3 hónapnál tovább tartózkodsz az országban.


Vállalod kell a tartománytól függő, 15 eurós eljárási díj megfizetését is, ha a célod a letelepedés Ausztriában.


A tartózkodási engedély beadásához szükséges iratok


  1. Regisztrációs bizonyítvány igénylőlapja – a beutazástól számított 4 hónapon belül kell benyújtanod annál a hatóságnál, aki területileg illetékes (Bécsben ez a magisztrátum)

  2. A személyes azonosítást igazoló dokumentumok (érvényes útlevél vagy személyi igazolvány)

  3. Bankszámlakivonat vagy nyugdíjszámla, annak demonstrálására, hogy van miből megélned

  4. Igazolás az átfogó egészségbiztosítási fedezetről

  5. Munkáltatói igazolás vagy egy igazolás az egyéni vállalkozói tevékenységedről – vállalkozói adószámmal, cégkivonattal vagy munkaszerződéssel

  6. Ha gyermekeid is veled élnek kint: felvételi igazolás az illetékes oktatási intézménytől, ahová járnak

  7. E-card (ez egyenértékű a magyar TAJ-kártyával)

  8. Lakcímigazolás és 3 havi bérpapír


Ha mindezeket beszerezted, már nem marad más hátra, mint lelkiekben is felkészülni életed új fejezetére. Online kurzusaink révén némettudásodat pontosan arról a szintről fejlesztheted tovább, amelyen éppen állsz. Mindezt az otthonod teljes kényelméből!


Vágj bele!


A megfelelő nyelvtudás, a stabil pénzügyi helyzet és az iratok megléte elengedhetetlenek a sikeres ausztriai letelepedéshez. Úgy érzed, a nyelvtudásodon még lenne mit csiszolni? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk kitalálni, hogyan fejlődhetnél a legjobban!


*A cikkben közölt információk tájékoztató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk. Javasoljuk, hogy a kiköltözés előtt mindenképp keress fel egy tanácsadót!


Osztrák adóbevallás készítéssel kapcsolatos ügyintézéshez, keress minket bátran!


Osztrák családi pótlék ügyintézéshez kattins ide!







Comments


bottom of page